Hamamelis czyli oczar wirginijski w kosmetyce – działanie i właściwości

Hej dziewczyny (i chłopcy) 😉

Dziś bierzemy an warsztat mało znaną i niestety bardzo niedocenioną roślinkę, która okazuje się nieocenionym składnikiem kosmetycznym. Czy słyszeliście już o hamamelisie? Wie, dziwna nazwa i pewnie niektórzy mają jakiś dziwne skojarzenie (nie, nie jest to jeszcze silniej uspokajający „kuzyn” melisy). Jednak hamamelis jest równie imponującą roślinką, której działanie zarówno kosmetyczne jak i lecznicze jest warte opisanie. Hamamelis nazywany jest inaczej oczarem wirginijskim – sprawdźcie, dlaczego warto sięgać po kosmetyki z jego udziałem 😉

Oczar wirginijski to nieduży krzew, lub niewielkie drzewo, które porasta tereny Ameryki Północnej. Znany jest doskonale nie tylko w USA, ale również w Kanadzie. Ma bardzo charakterystyczne, intensywnie żółte kwiatki o podłużnych, wąskich płatkach. Ekstrakt z tej rośliny pozyskiwany jest nie tylko z kwiatów, ale też z gałęzi, kory, liści.

Oczar wirginijski [hamamelis] – co zawiera?

Skład hamamelisu jest doprawdy imponujący. Odkryto w nim całe pokłady garbników, flawonoidów, kwasów tłuszczowych (elagowy, galusowy, kawowy, chinowy), ma mnóstwo saponin. Wyciąg z oczaru wirginijskiego jest jednym z najsilniej działających an skórę kosmetyków.

Oczar wirginijski INCI: Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water

Oczar wirginijski [hamamelis] – właściwości kosmetyczne

  • wzmacnia przede wszystkim naczynia krwionośne, uszczelnia je i obkurcza (zmniejsza ich widoczność);
  • łagodzi zaczerwienienia skóry;
  • wpływa na szybsze gojenie się ran;
  • działa ściągająco na skórę;
  • łagodzi drobne ranki i zacięcia na naskórku podczas golenia, tamuje krwawienie i łagodzi drobne poparzenia skóry;
  • właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne;
  • doskonale tonizuje skórę (obkurcza i domyka pory skóry);
  • reguluje sebum;
  • zmniejsza widoczność cieni pod oczami;
  • pomaga zwalczyć łupież i hamuje wypadanie włosów;
  • idealnie sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej dojrzałej;
  • łagodzi skórę po ukąszeniach owadów;
  • pomaga odblokować poty skóry;
  • zmiękcza naskórek.

Kosmetyki z hamamelisem – działanie

Kosmetyki zawierające hamamelis mają dobroczynny wpływ na stan, zdrowie i wygląd skóry: zarówno podrażnionej, przesuszonej lub zaczerwienionej, jak i zmęczonej, poszarzałej, dojrzałej, z pierwszymi oznakami starzenia.

Produkty z hamamelisem zmniejszają j obrzęk skóry, uelastyczniają ją i nadają sprężystości, delikatnie napinają naskórek, obkurczają naczynia krwionośne. Nadają się też do cery wyjątkowo problematycznej i nadwrażliwej: pomagają w leczeniu atopowego zapalenia skóry i trądziku. Kosmetyki z oczaru wirginijskiego łagodzą też skutki nadmiernego opalania.

Cera tłusta, łojotokowa lub mieszana,z e skłonnością do wyprysków, zatkanymi porami w skórze, zaskórnikami- to jest rodzaj skóry, która również bardzo „polubi” działanie hamamelisu. Kremy, toniki czy maseczki z ekstraktem z oczaru skutecznie zamkną pory i wpłyną na nadmierny łojotok (zrównoważą sebum). Wspomogą cerę naczynkową, obkurczą naczynia krwionośne, załagodzą zaczerwienienia.

Kremy i balsamy z hamamelisem są idealne do masażu: mają działanie silnie ujędrniające. Hamamelis przyniesie ulgę opuchniętym i łzawiącym oczom, zmniejszy obrzęk powiek, ułatwi pozbycie się worków i cieni pod oczami.

Hydrolat oczarowy – jeden z najciekawszych hamamelisowych kosmetyków

jedną z „najczystszych” form hamamelisu jest wyciąg z jego kwiatów, który powstaje prz okazji pozyskiwania olejku eterycznego. Hydrolat oczarowy jest jednym z doskonalszych toników do twarzy. Używam go nie tylko do pielęgnacji cery, ale również włosów, a dokładniej skóry głowy. Zapobiega przetłuszczaniu się włosów, nadaje im lekkości od nasady, oczyszcza, wzmacnia cebulki pobudza je do pracy, przez co włosy nie wypadają w takim nadmiarze (nawet podczas tzw. sezonowego wypadania włosów).

Moja skóra bardzo zyskuje dzięki temu hydrolatowi – stała się zregenerowana, o ładnym kolorycie, wygładzona, nie przydarzają się jej podrażnienia ani żadne infekcje bakteryjne prowadzące do powstawia krostek i wyprysków.

Hydrolat oczarowy stosuję również do rozrabiania maseczek z glinki – pasuje do nich idealnie ze względu an swoje właściwości. Znacie hydrolat oczarowy? Co o nim sądzicie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz Polubić Także

Poniżej znajdziesz artykuły podobne do ostatnio czytanego.